torsdag 13 juni 2013

Varning: Ficktjuvar!

Ciao amigos! Eller vad man nu säger, nu är det dags för inlägget som handlar om Roms troligen största nackdel, ficktjuvar. Som sagt, redan första dagen blev vi bestulna på massor av pengar. Därför tänker vi varna er och där med ge några tips. 

Vart finns ficktjuvarna?
Överallt! Men främst i tunnelbanan och turist packade ställen. 

Är dom farliga? 
Om dom blir påkomna brukar de oftast sätta svansen mellan benen och springa iväg. Så farliga är dom inte direkt men det kan hända att dom tränger sig på en, speciellt barn för att distrahera föräldrarna.

Hur gör ficktjuvarna?
När vi blev bestulna på tunnelbanan var det två personer (vad vi lade märke till iallafall) som rånade oss. Vi misstänker att dom hade lagt märke till oss redan från när vi köpte våra tunnelbana biljetter. Sedan har de troligen förföljt oss till perrongen och planerat upp hela kaoset som uppstod när vi skulle kliva på. Det va r en kvinna som ställde sig i vägen så att morfar och vår lilla kusin inte kom på. Moster blev då orolig och just då passade en annan tjuv på att ta plånboken!

Ett annat tillfälle var när vi besökte Colosseum. Två män ville att mormor och moster skulle fota dem. Dem uppehöll väldigt länge med att visa oss hur vi skulle ta bilden och att vi skulle ta om flera gånger. Sedan efteråt så upptäckte mormor att hennes handväska  var helt öppen! Men som tur var, var inget stulet.

Vad är dom ute efter?
Dom vanligaste ficktjuvarna här i Rom är främst ute efter kontanter. Kameror, klockor, mobil är dom inte intresserade av. 

Hur undviker man ficktjuvarna?
Här kommer en lista med Karin och Vivis supersmarta tips :

• Använd gärna en handväska med många fack inuti. Göm det viktigaste där ( mobil, plånbok, nycklar)

• Lämna de stora summor kontanter på hotellet, fråga gärna om kassaskåp.

• Lägg gärna något stort högst upp i väskan, t ex. en hatt eller tröja så att det blir svårare för tjuven att komma åt pengarna.

• Ha alltid väskan framför dig även om det gäller ryggsäck. 

• Ha plånboken i framfickan istället för bakfickan, men helst inte i fickan alls! 

• Göm dragkedjan innanför väskan om det går (se bilder)
• Om ni är flera som reser tillsammans kan ni bilda en "ring" så att ni står mot varandra med väskorna framför er.

Det var nog alla tips vi hade att bjuda på hoppas det kommer att underlätta och förebygga mot stjälandet.


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar